Rotterdam

tweedaagse excursie naar de architectuurhoofdstad van Nederland

Al sinds jaar en dag neemt Rotterdam als het om architectuur gaat een bijzondere plaats in. Telkens weet de stad te verbazen met gedurfde architectuur. Dit gold voor de jaren twintig maar ook voor de jaren vijftig. Het vreselijke bombardement bood de stad een mogelijkheid zichzelf opnieuw uit te vinden. Tot de dag van vandaag is dit de geest die het bouwen in Rotterdam bepaald. Zeker de afgelopen twintig jaar is er weer veel veranderd. De Kop van Zuid leverde als ware het startschot voor nieuwe ontwikkelingen die nog steeds als voorbeeld kunnen dienen voor andere steden. Niet alleen een eyecatcher als de “Theepot” (depot Boymans- van Beuningen) maar ook Markthal hebben het publiek bereikt. Architectuur bestaat echter niet alleen bij applaus maar wil ook bijdragen aan het geluk van haar gebruikers. Met Littel C en Le Medi laat Rotterdam zien zelf dit ook van belang te vinden. Genoemde projecten zijn indrukwekkende voorbeelden van het streven naar diversiteit en kleurrijkheid en doen daarmee recht aan een veranderde samenleving.

 

De excursie bestaat bij twee dagen. U kunt aan een van de twee deelnemen. U kunt de volgende dag opnieuw naar Rotterdam komen of het tot een architectuur weekend laten worden en voor uzelf een overnachting organiseren.

 

Programma

 

Vrijdag 17 juni

Morgen: 10.00 uur Centraal station, geschiedenis van de stad

Stadwandeling:  Calypso appartementen (Alsop), Lijnbaancentrum (van de Broek en Bakema), villa’s land van Hoboken (o.a. Brinkman en van der Vlught) Depot Boymans van Beuningen (MVRDV)

Middag : 14.00 uur Kop van Zuid (o.a. Siza, Mecanoo en  Koolhaas), paalwoningen (Piet Blom), Markthal (MVRDV)

Zaterdag 18 juni

Morgen: 10.00 stadswandeling, geschiedenis Koolhaven,  Little C (o.a. Jaakko van ’t Spijker), Delfshaven

Middag: 14.00 uur, geschiedenis  Bospolder, Le Medi (Geurst en Schulze) en Dakpark (Butzelaar)

 

Tweedaagse excursie

Datum: 17 en/of 18 juni 

Tijden: 10.00-16.30 uur

Kosten: twee dagen € 50,- (een dag € 25,-)