kunst- en architectuurreis

PARIJS, ANDERS!

Les Grand Traveaux, van Samaritaine tot Nouvel

7-DAAGSE BUSREIS VAN 9 T/M 15 MEI

Een van de oudste warenhuizen van Parijs en een van de mooiste voorbeelden van Art-Nouveau in de stad, de Samaritaine is als een feniks uit zijn as herrezen. Voor de renovatie tekende het Japanse bureau SANAA, voor de financiering Luis Vuitton. De nabijgelegen Bourse de Commerce onderging onlangs eenzelfde transformatie en bevat nu de indrukwekkende collectie moderne kunst van “concurrent” Pinault. Beide gebouwen zijn het vertrekpunt voor een zevendaagse architectuurreis met de bedoeling “Le Grand Project” van het verleden, maar vooral van het heden in beeld te brengen.

Begin jaren 70 nam sociale woningbouw een belangrijke plaats in op de agenda van Parijs  en wist de stad te verbazen met in Ivry sur Seine, Marne la Vallee en Saint-Quentin-en-Yvelines gerealiseerde woningbouwprojecten. In de daaropvolgende jaren heeft president Mitterrand zijn stempel gedrukt en de reputatie van Parijs als een stad van moderne architectuur verder waar gemaakt. Al kan men over veel, zoals b.v. La Defense, discussiëren, toch kan Parijs durf en moed niet worden ontzegd. Niet alles is even geslaagd maar een wijk als Clichy-Batignolles daarentegen lijkt toch de weg te wijzen naar een andere omgang met de stad. Hoogste tijd om zelf eens te gaan kijken en onder de indruk te raken van een onbekend,  maar desalniettemin bijzonder aspect van de Franse hoofdstad en te genieten van haar rijke aanbod van kunst en architectuur.

 

De reissom bedraagt € 800,-   De toeslag single bedraagt € 195,-. Hierin is inbegrepen: alle vervoer per luxe touringcar gedurende de hele reis, incl. tol en parkeerkosten, 6 overnachtingen in hotel Ibis Paris Clichy Batignolles, op basis van logies en ontbijt en toeristenbelasting Parijs.

Nog niet inbegrepen: Overige maaltijden, eventuele verzekeringen en entreegelden, uitgaven van persoonlijke aard.

 

Programma

Dag 1  Morgen: Heenreis

            Middag: Clichy-Batignolles

Dag 2  Morgen: Stadsontwikkeling 19e eeuw

            Middag: Samaritaine (Henry Sauvage)

Dag 3  Morgen: Ivrys sur Seine, Les Etoiles en  Les Terrasses, (Jean Renaudie)

Dag 4  Morgen: Marne La Vallee Espaces d'Abraxas (Bofill), Les Arenes de Picasso (Nunez)

            Middag: Ivry, La cathédrale d'Ivry ( Botta)

Dag 5  Morgen: Saint-Quentin-en-Yvelines (Bofill)

            Middag:  Villa, ( Koolhaas), La defense

Dag 6  Morgen: Monparnasse, Les Échelles du Baroque ( Bofill),  Musée du quai Branly (Nouvel),

            Middag:  Institut du Monde Arabe (Nouvel), Bibliothèque national, (Perrault)

Dag 7  Morgen: Parc de la Vilette, Philharmonie de Paris (Nouvel)

            Middag: terugreis