AMSTERDAM van Oost naar West

tweedaagse WEEKEND excursie naar de architectuurhoofdstad van Nederland

Amsterdam heeft zich de afgelopen decennia op een bijzondere wijze opnieuw uitgevonden. Zoals op veel plaatsen verliet ook hier de industrie de stad en ontstonden er daardoor nieuwe mogelijkheden. Net als in Rotterdam bood het havengebied rond het IJ een kans de stad een nieuwe gedaante te geven. In de jaren negentig begon de revival in oostelijk havengebied. De hier gelegen “eilanden” werden spreekwoordelijk voor het nieuwe elan in de hoofdstad. Architecten als Jo Coenen en Sjoerd Soeters kregen de kans hun stedenbouwkundige visie op een indrukwekkende wijze vorm te geven. Wat vooral opvalt is gevoel voor experiment en verscheidenheid dat dit deel van de stad tot de dag van vandaag typeert. Voorbij de eeuwwisseling richtte zich de aandacht meer en meer ook op het westelijk deel van het IJ. De Silodam van MVRDV lijkt achter af een soort “placemaker” te zijn. Nu is met name de Pontsteiger de blikvanger en is Amsterdam al een tijd bezig zich ook te richten op de noordelijke oever van het IJ.

De excursies “Amsterdam, van Oost naar West” neemt u mee naar een bijzonder deel van Amsterdam. Niet het bekende met zijn grachten maar naar het nieuwe dat zich zo opmerkelijk heeft onttrokken aan het verleden en juist een illustratie is geworden van de veerkracht van de stad. Aan de hand van een tweetal stadswandelingen op twee achtereenvolgende dagen krijgt u een beeld van de ontwikkeling van de architectuur van de laatste dertig jaar en zult u verbaasd zijn van dit “nieuwe” Amsterdam dat zich de laatste jaren onder onze ogen heeft ontwikkeld.

 

Programma

Zaterdag 20 Mei "Oost"

Morgen 10.00 uur: geschiedenis van de stad, Centraal station, Oosterdokeiland met o.a. OBA (Coenen) en Booking.com (UN studio)

Middag 14.00 uur: Java-eiland (Soeters), KNSM-eiland (Coenen), Sporenburg en Borneo-eiland

 

Zondag 21 Mei "West"

Morgen 10.00: o.a. Paleis IJdok (gerechtshof, Claus&Kaan) , Silodam (MVRDV)

Middag 14.00 uur: Houthavens, o.a. De Ponststeiger (Arons en Gelauff Architecten), Spaarndammerbuurt, Spaarndammerhart (Korthtielens)

 

Tweedaagse excursie

Datum: 20 en/of 21 Mei

Tijden: 10.00-16.30 uur

Kosten: twee dagen € 50,- (een dag € 25,-)

niet inbegrepen: lunch en het vervoer ter plaatse