kunstegeschiedenis

Art-Nouveau in Nederland

Nederlandse kunst, architectuur en vormgeving rond 1900

Dat zich ook in Nederland rond 1900 een aantal vormgevers en architecten bekeerden tot de Art-Nouveau is bekend. In elke stad vinden we tenslotte wel voorbeelden van deze bijzonder stijl die tot de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt door haar sierlijkheid en ambachtelijkheid. Hoe verhielden zich echter deze ontwerpers en architecten tot de ontwikkelingen in het buitenland en waar kwam de roep om een nieuwe kunst eigenlijk vandaan?

Niet elke ontwerper was geporteerd van de in hun ogen ‘wulpschheid’ van de Belgen of de ‘opdirkingskunst’ van de Duitsers. Toch is bij velen juist de invloed van het buitenland onmiskenbaar. Henry van de Velde, de man die begrip Art-Nouveau ooit introduceerde bouwde zelfs een van zijn mooiste woonhuizen in Scheveningen. Het streven van de Nederlandse Art-Nouveau artiesten was echter niet zozeer gericht op het ornament maar meer ingegeven door een zoeken naar het authentieke. Een verlangen naar de natuur en het ambachtelijke kunnen misschien nog het meest worden begrepen als het onderliggende motieven van deze bijzondere kunstbeweging. Met de Art-Nouveau baande de Nederlandse architectuur en vormgeving zich in ieder geval een weg naar een nieuwe tijd en wist zich o.a. met de architect Berlage een van de wegbereiders van de moderne architectuur.

 

1. De "Nieuwe Kunst" in Amsterdam

2. Beter wonen: 't Binnenhuis, Berlage

3. Berlage en Carel Henny

4. Arts and Crafts in den Haag: Thorn Prikker en van de Velde

5. Art-Nouveau in Den Haag

6. Art-Nouveau in Roermond en/of Den Bosch (stadswandelingen) 

 

Data: 19, 26 april, 3, 17, 24 en 31 Mei

Dagdeel: woensdagmorgen 10.00-12.00 uur (Roermond)

Dagdeel: woensdagmiddag 10.00-12.00 uur (Den Bosch)

De lessen zijn zowel live als online te volgen waarbij u zelf kunt kiezen tussen een van deze twee dagdelen. Daarnaast is na afloop van de les deze gedurende een week met dezelfde code nog "on demand" te kijken zodat u geen les hoeft te missen.

Kosten: € 95,- (online € 85,-)