EXCURSIE

DEN HAAG

Art-Nouveau in de hofstad

Er is geen stad waar de Art-Nouveau zo duidelijk het straatbeeld bepaalt als Den Haag. Opmerkelijk geconcentreerd vind je in en om het centrum het een na het andere voorbeeld. Stuk voor stuk getuigen van de drang tot vernieuwing die de architectuur rond 1900 bezocht. De nieuwe kunst kreeg een belangrijke voorpost in de gedaante van de winkel “Arts and Crafts”. Opgericht in 1898 werd hier bij de opening o.a. al meubilair van Henry van de Velde verkocht, de man die nota bene het begrip Art-Nouveau ooit zelf had geïntroduceerd. Al is de winkel helaas verdwenen, iets van de geest van dit ondernemen is tot de dag van vandaag op allerlei plekken zichtbaar. Het straatbeeld van Den Haag wordt nog steeds bepaald door de geglazuurde baksteen en het tegeltableaus, maar ook door gedurfd ijzerwerk. Niet alleen decoratief, maar ook constructief zette de Art-Nouveau namelijk grote stappen. De glaspuien en ijle ijzerstructuur van de winkel Beekman zijn hiervan nog steeds stille getuigen.

Alle aspecten van de Art-Nouveau zijn in Den Haag vertegenwoordigd, van de frivole zweepslag van Olthuis tot de strenge architectuur van Berlage. De excursie “Den Haag, hoofdstad van de Art-Nouveau” neemt u mee naar een voorbije tijd. U krijgt zicht op de ontwikkeling van de stad en de architectuur rond 1900, maar u maakt vooral kennis met een moment in onze architectuurgeschiedenis dat bruiste van vitaliteit en vernieuwingsdrang.

 

Programma 

Morgen 10.00 uur: stadwandeling, plein 1813, Zeeheldenkwartier, Noordeinde, Kneuterdijk

Middag 14.00 uur: stadswandeling, Plaats, Buitenhof, passage, Kerkplein (met werken van o.a. Mutters, de Wolf, Molenbroek en Berlage)

 

Eendaags excursie

Datum: vrijdag 2 juni 

Tijden: 10.00-16.30 uur

 

Kosten: € 25,- 

inbegrepen: twee stadwandelingen

niet inbegrepen: vervoer van en naar Den Haag, vervoer ter plekke en lunch