“Die Straße der Romanik”

 en: MODERNE KUNST EN ARCHITECTUUR IN SAKSENLAND

7 DAAGSE KUNST- EN ARCHITECTUURREIS van ZONDAG 7 t/m ZATERDAG 13 mei 2023

Kort na  het jaar duizend werd, zoals de monnik Glaber het beschreef Europa “getooid met een witte mantel der kerken”. Gaat het om Romaanse architectuur dan heeft elk gebied zijn eigen gezicht. De kerken in het Saksenland zijn bijzonder omdat ze horen tot het kerngebied van de Ottoonen. Deze keizers bouwden voort op de erfenis van Karel de Grote maar schiepen een kerkelijk architectuur met een eigen signatuur. In de nabijheid van Braunschweig zijn een aantal deze kerken nog steeds de stille getuigen hiervan.

Een tweede reden om naar dit deel van Duitsland te reizen zijn de musea en de moderne architectuur. In Herford staat, net als in Bilbao een museum van Frank Ghery. In Hannover beschikt het Sprengel museum over een werkelijk excellente collectie moderne kunst. In Wolfsburg staan niet alleen gebouwen van Zaha Hadid en Aalto maar ook van Hans Scharoun op ons te wachten en in Alfeld bezoeken we de Fagus-schoenenfabriek van Walter Gropius.  Als u dan ook nog weet dat we in Maagdenburg niet alleen de stadsarchitect Taut “ontmoeten” maar ook nog oog in oog staan met een van de mooiste kathedralen van het land dan is het duidelijk dat dit deel van Duitsland een ongekende schatkamer van kunst en architectuur is waar uw zowel onder indruk zult zijn van het verleden als het meer recente heden.

 

De reissom bedraagt € 795,- , de toeslag single bedraagt € 195,-

Hierin is inbegrepen: alle vervoer per luxe touringcar gedurende de hele reis, incl. parkeerkosten, 6 overnachtingen in het Pentahotel (4*) in Braunschweig, op basis van logies en ontbijt. 

Nog niet inbegrepen: overige maaltijden, eventuele verzekeringen en entreegelden, uitgaven van persoonlijke aard.

 

Programma

ZO       7   mei: heenreis, Hannover, Sprengelmuseum, Paviljoen MVRDV

MA      8   mei: Genrode, Quedlingburg

DI        9   mei: Wolfsburg: Aalto, Scharoun en Zaha Hadid

WO     10 mei: Maagdenburg: Taut, Hundertwasser en de kathedraal

DO      11 mei: Hildesheim en Alfeld (Fagusfabriek)

VR       12 mei: Goslar, Bad Gandersheim

ZA       13 mei: Herford, Marta museum, terugreis