PALLADIO IN MAASTRICHT

pALLADIO'S ERFENIS IN HET PERSPECTIEF VAN DE ZUIDELIJKSTE STAD VAN NEDERLAND

Palladio is natuurlijk nooit in Maastricht geweest. Toch waart zijn geest door de straten van de stad. Niet overal even makkelijk aanwijsbaar maar toch. In een zekere zin is hij verantwoordelijk voor de  hernieuwde kennismaking met de architectuur van de klassieke oudheid, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. In de 18e eeuw werd het Palladianisme zelfs een begrip. Natuurlijk heeft Palladio niet gebouwd in Maastricht, maar een van zijn bewonderaars Pieter Post heeft met het stadhuis een onmiskenbaar eerbetoon gerealiseerd.

Architectuur en stadsontwikkeling gaan vaak hand in hand. Ook wat betreft het genoemde classicisme is dit een feit. Al begon het misschien mondjesmaat en nogal ornamentaal, gedurende de 17e eeuw werd het steeds beter begrepen en tenslotte zelfs de bepalende stijl. Al is het niet Jacob van Campen, architect van het paleis op de Dam die zijn stenen stempel drukte, toch is het zijn rechterhand Post die met het stadhuis een van de fraaiste voorbeelden van “Palladianisme“ in Nederland realiseerde. Tijdens de tocht krijgt u inzicht in de ontwikkeling van deze stijl en mag nota bene de zuidelijkste stad van ons land illustreren hoe wijd verspreid zij tenslotte werd.

 

Programma 

Morgen 10.30 uur: wandeling station, Hoogbrugstraat, Rechtstraat. (stadsontwikkeling 14e en 15e eeuw) stadspark (kleine inleiding op het werk van Palladio).

Middag 14.00 uur: O.L.V. (Romeinse historie), Vrijthof, St. Servaas, Dinghuis, Markt, (stadsontwikkeling 16e en 17e eeuw), stadhuis.

 

Eendaagse excursie

Datum: vrijdag 14 juni

Tijden: 10.30-17.30 uur

Kosten: € 25,- 

inbegrepen: twee stadswandelingen

niet inbegrepen: vervoer van en naar station Maastricht en de lunch