Moderne architectuur in Noorwegen

In de voetsporen Sverre Fehn

8-daagse vlieg-rondreis van 8 juni t/m 15 juni 2020

 

 

Elk land heeft zijn moderne architect. Nedeland heeft Rietveld, Frankrijk Le Corbusier. In Noorwegen heet hij Sverre Fehn. In de tussentijd een gelauwerde architect die een klein maar indrukwekkend oeuvre van met name musea heeft nagelaten. Al sinds jaar en dag staat de Scandinavisch architectuur in de belangstelling, Jacobsen in Denemarken, Aalto in Finland. In dit rijtje kwam Fehn er wat bekaaid van af. Tijd om dit recht te zetten. Langs een aantal highlights uit zijn oeuvre komen we natuurlijk ook anderen tegen. Architectuur van  b.v. Snøhetta met onder andere hun nu al klassieke rendier uitkijkpost. Maar natuurlijk ook een aantal staafkerken, waaronder die van Borgund die Noorwegen nog steeds een bijzondere plek geven in de geschiedenis van de architectuur. Het is de verbondenheid met deze lokale bouwkunst, niet zozeer in vorm als wel in geest die Fehn hebben bepaald. Geen rigide modernisme maar een bouw die werd ingegeven door gevoeligheid. Ondanks het materiaal, beton, lijkt zijn architectuur te zijn ontstaan uit de natuur. Niet vreemd want als er een ding is op deze reis een rol speelt dan is dat wel het  landschap. Soms op de achtergrond soms in de hoofdrol. Als je in Noorwegen iets wilt zien dat moet je wel tochten maken. Met deze sublieme reisgenoot is dat echter geen straf en leidt dat tot een onvergetelijke kennismaking met zowel het land als die ene architect die dan ook hierna niet meer vergeten wordt.

 

De reissom bedraagt € 1195,- .(toeslag single € 275,-)

Hierin is inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar vanuit Zuid Limburg naar vliegveld Brussel en retour. Retourvlucht naar Oslo, incl. bagage, voorzien met Brussels Airlines. 7 overnachtingen in de genoemde hotels, op basis van logies en ontbijt. Alle vervoer per luxe touringcar tijdens de reis (incl. ferry overtochten).

Nog niet inbegrepen: Overige maaltijden, eventuele verzekeringen en entreegelden. Uitgaven van persoonlijke aard, eventuele toeristenbelasting, ter plaatse in het hotel te voldoen.

 

Programma

Ma    8-6  heenreis

Di      9-6  Oslo, stadswandeling, Opera, architectuurmuseum, Schreiner huis

Wo 10-6  Hamar: Hemark museum, doorreis Lillehamer

Do  11-6  rendier uitkijkpost Snøhetta , doorreis Otta Ørsta

Vr   12-6  Ørsta Iver Aasen Centre + lezing Sverre Fehn

Za   13-6  Ørsta Fjaerland ,Gletsjermuseum

Zo  14-6   Borgund terugreis Oslo

Ma 15-6  terugreis

 

 

 

Deelname voorwaarden

Gevraagd is dat u:

* over een goede conditie en gezondheid beschikt en in staat bent om (meerdere dagen) een wat langere wandeling van enkele km.(3 a 4) te kunnen maken.

*  actief deelneemt aan de kleine colleges en rondleidingen en daarbij gebruik maakt van de uitgereikte lesmiddelen inclusief het aangereikte krukje en zich daarmee verbindt aan de bedoeling van de reis

* bij bezoek aan museum of gebouw zich houdt aan de regels van het huis.

* belangstelling heeft voor kunst en architectuur.

De reis is een studiereis die veronderstelt dat u aan de bovenstaande graag voldoet en zich dan ook met genoegen kunt vinden in het idee dat de reis zal bijdragen aan een groter kunstbegrip.

Inschrijvingsprocedure

Na ontvangst van een bevestiging wordt u gevraagd een aanbetaling van de reissom, te weten € 60,- te doen. Na ontvangst van de aanbetaling staat u daadwerkelijk ingeschreven

De resterende reissom moet uiterlijk zes weken voor de aanvang van de reis overgemaakt zijn op girorekening NL14INGB0002032403

 

t.n.v. Dhr. R. Lammerink, Hoogzwanenstraat 108, 6211BZ Maastricht