Architectuurgeschiedenis

Architectuur zonder architecten

Tent, hut, leem en hout, architectuur heeft zich niet op alle plaatsen hetzelfde ontwikkeld. Op veel plekken in de wereld wordt gebouwd zonder “architect”. Hier bepaalt de natuur het uiterlijk en is de architectuur afhankelijk van de omstandigheden. Wat echter een beperking lijkt  is een bron van mogelijkheden en levert een rijkdom aan vorm, ruimtelijke organisatie en materie.

Het begrip “vernacular architecture” is dan ook veel meer dan een duiding van haar landelijkheid. De cursus “architectuur zonder architecten” laat u kennis maken een architectuur die u nog niet eerder zag. Van de indianen in het oerwoud van Brazilië tot de rotskerk van Lalibela in Ethiopië, overal word gebouwd met en zelfde bedoeling maar met vaak een indrukwekkend ander resultaat.

In de afgelopen eeuw hebben moderne architecten zich rekenschap gegeven van deze rijkdom. Vanaf 1950 werd ze zelfs een belangrijke inspiratiebron. De cursus “Architectuur zonder architecten” geeft naast een wereldwijd overzicht ook een beeld van deze beïnvloeding en toont u een aantal kritisch regionalisten die tot de dag van vandaag zich laten leiden door deze “architectuur zonder architecten”.

 

Programma

1.  Het nomadische onderkomen

2.  Circulair en communaal

3.  Adobe architectuur (Zuidwest Afrika)

4.  Dogon

5.  Riet en Kegels

6.  In de grond

7.  In de rots

8.  De kunst van het welven

9.  Tent en Yurt

10.Hout en de Japanse Minka

 

Tijd: woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur

Duur: 10 lessen

Data: 22, 29 jan., 5, 12, 19 feb., 4, 11, 18, 25 mrt., 1 april

Plaats:  Van Abbemuseum

Bilderdijklaan 10, 5611 centrum, Eindhoven

Docent: Dhr R. Lammerink

Kosten: € 165,-