KUNSTENAARSPAREN

duo’s die de moderne kunst hebben vorm gegeven

Soms hebben ze elkaar gestimuleerd, soms naar het leven gestaan. De kunstgeschiedenis zit vol met kunstenaarsparen. Allebei kunstenaar, allebei bevlogen bezig met de verandering. Ambitieus de ander voorbijstrevend maar ook inspirerend, de ander op een nieuwe weg brengen om gezamenlijk weer verder te gaan. 

De cursus kunstenaarsparen laat u kennis maken met 10 illustere paren uit de recente kunstgeschiedenis. Van Paula Modersohn-Becker en  Otto Modersohn

tot Ray en Charles Eames, gezamenlijk hebben ze gewerkt aan de verandering van de kunst. Voor de een betekende dit soms in de schaduw staan voor de ander juist een stimulans om verder te gaan. Was lee Krasner niet alle galeries afgelopen dan was haar man niet zo bekend geworden. Haar eigen werk mag hieronder hebben geleden maar de cursus doet recht aan de titel en toont het werk van beiden in gelijkheid. De cursus doet recht aan de titel en toont het werk van beiden in gelijkheid. Telkens staat in een les een kunstenaarspaar centraal en daarmee de tijd waarin ze leefden, de collega’s waarmee ze ideeën uitwisselden maar bovenal hun kunstwerken die steeds weer hebben bijgedragen tot het indrukwekkende verhaal van de moderne kunst.

 

Lesprogramma

 

1.       Emilie Flöge & Gustav Klimt

2.       Paula Modersohn-Becker& Otto Modersohn

3.       Natalia Gontscharowa & Michail Larionow

4.       Sonia Terk & Robert Delaunay

5.       Marianne von Werefkin & Alexej von Jawlensky

6.       Hannah Höch & Raoul Hausmann

7.       Georgia O’Keeffe & Alfred Stieglitz

8.       Lee Krasner & Jackson Pollock

9.       Ray Eames & Charles Eames

10.     Niki de Saint Phalle & Jean Tinguely

 

 

Tijd: Woensdagmorgen van 8.45 -10.30 uur of van 10.45 -12.30 uur

Duur: 10 lessen

Data: 17, 24  feb., 3, 10, 17, 24, 31 mrt., 7, 14, 21april

Plaats: ECI cultuurfabriek, ECI 13, Roermond

Kosten: 165,- (online, livestream € 145,-)