1950-1960 Parijs/New-York

Niet de jaren zestig maar de jaren vijftig waren de tijd van de grote verandering. Tenminste wat betreft de kunst. Het feit dat Robert Rauschenberg een tekening van Willem de Kooning  uitgomde zegt genoeg. Een nieuwe generatie rekende op speelse wijze af met  de groten van dat moment. Schilderbeesten zoals de Kooning en Pollock hadden nog maar net de wereld veroverd of er stond al weer een nieuwe generatie klaar. Een opstandige generatie die het roer nadrukkelijk zou omgooien en een voorbode vormde van een andere tijd.

Niet alleen in New York maar ook in Parijs was dit nieuw elan te voelen. De performance van Yves Klein, de bewegende machines van Jean Tinguely vertelden  over een levenslust waarin zich aankondigde wat komen ging.

De cursus “New York-Parijs 1950-1960” geeft een verrassende kijk op een spannend decennium in de recente geschiedenis van de kunst. Ze brengt een aantal kunstenaars voor het voetlicht, bekend en onbekend die mede de kunst van hun tijd hebben bepaald. Wilt u iets weten van de ontwikkeling van de moderne kunst dan mag dit hoofdstuk dan ook niet ontbreken.

 

 

Programma

 

1   Het schildersbeest: De Kooning

2   Rauschenberg begint

3   Leo Castelli verkoopt : Johns en Stella

4   Het Seagram drama

5   Het Guggenheim museum

6   Alberto Giacometti

7   Jean Dubuffet

8   De Jaouls en hun nieuwe huis

9   Yves Klein in Parijs

10 Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle

 

 

Tijd: Woensdagmorgen van 10.00-12.00 uur

Duur: 10 lessen

Data: 23, 30 jan., 6, 13, 20, 27 feb., 13, 20, 27 mrt., 3 april

Plaats: ECI cultuurfabriek, ECI 13, Roermond

Docent: Dhr. R. Lammerink

Kosten: € 160, -